Zodiac

Het kunstproject Zodiac in het volledig gerestaureerde en uitgebreide Gemeentehuis in Dongen (Rau and partners, Amsterdam).

Een half cirkelvormige vijver verbindt binnen en buiten. Binnen zorgen gekleurde glazen objecten die boven het water hangen voor constant veranderende reflecties van gekleurd licht op de wanden van de nieuwe raadszaal en op het wateroppervlak van de vijver.

Buiten staat een serie fonteintjes die op zonne-energie lopen. Doordat de zonnecel in een veriepte nis geplaatst is, vangt de zonnecel alleen de maximale hoeveelheid licht als de zon er echt voor staat. Met een computersysteem is het zo geregeld dat de zonnecel een signaal geeft waardoor deze fontein dan op maximale hoogte spuit. Als de zon verder draait vangt telkens een ander fontein het volle licht. Zo verschuift gedurende de dag de curve van de hoogst spuitende fontein met daarnaast de fonteinen die net wat minder hoog spuitendoor de hel opstelling van de vijver heen. Samen vormen de fonteinen dus eigenlijk ook een zonnewijzer.

Jaar: 2002